måndag 14 juni 2010

Utvärdering

Utvärdering av utbytet med IES La Arboleda, Lepe, Spanien
2010-05-31 – 2010- 06-07

Utbytet mellan Strömbackaskolan och IES La Arboleda har pågått i tre år nu. Vår resa utgjorde andra delen i utbytet. Fösta etappen ägde rum i november 2009 då den spanska gruppen kom till Piteå. De spanska eleverna bodde i de svenska elevernas familjer och deltog i det svenska vardagslivet. Innan ankomst hade eleverna redan knutit kontakt med varandra via msn, skype och telefon.

Elevernas intresse och motivation för spanskstudierna ökade avsevärt i och med att utbytet inletts.

Avsikten var att resa 19-26 april 2010, men vår resa förhindrades av det askmoln som blåste in över Europa dessa dagar. Vi tvingades skjuta på resan en månad till sista veckan innan examen. Detta var inte optimalt, men bättre än att skjuta fram resan ytterligare.

Vi reste med 20 ungdomar från Piteå. Under resans gång besökte vi Sevilla där vi gick på rundvandring bland viktiga historiska sevärdheter. Sevilla är ett centrum för de olika kulturer som har påverkat Spaniens historia och därmed också nutida liv. I Sevilla besökte vi Katedralen med la Giralda, palatset Alcázar och tjurfäktningsarenan. Vi promenerade också längs floden Guadalquivir och besökte Torre del Oro.

Dessutom gjorde vi ett antal andra intressanta studiebesök, bla ett besök i de romerska utgrävningarna Itálica, ett av Europas mest välbevarade lämningar från romarriket.
När vi anlände till Lepe återknöt våra elever sina kontakter med de spanska vännerna. Nu följde några intensiva dagar mitt i det spanska vardagslivet hemma hos de spanska familjerna. Eleverna fick tillfälle att verkligen öva på sin spanska något de tog tillfället i akt att göra. Vi är mycket imponerade av deras språkkunskaper och vilja att öva spanska. Dessutom förundrades vi över deras förmåga att klara av olika främmande sociala situationer – inte minst den för de flesta elever helt okända maten.

Väl på plats i Lepe fick vi en guidad rundtur i staden där vi bla blev mottagna av borgmästaren och skolans rektor i kommunhuset. Eleverna deltog i undervisningen tillsammans med sina spanska värdar.

I Lepe fick vi också en utmärkt guidad rundtur i ”Columbus fotspår”. Den började med ett besök i klostret ”La Rábida” för att avslutas vid fullskaliga modeller av Columbus tre karaveller. Eleverna kände igen och gjorde flera återkopplingar till sådant de lärt sig både på spansk- och historieundervisningen. Vi åkte också på ett studiebesök i regionhuvudstaden Huelva där vi på museet fick ta del av Huelvas historia och betydelse för regionens ekonomi.

Avsikten med detta utbyte är att utveckla både de engelska och spanska språkkunskaperna och dessutom ge våra elever bättre insikt i spansk skola, kultur, historia samt spanskt vardagsliv. Dessa kriterier anser vi ha fyllts till fullo och mer därtill under vår givande utbytesvecka.


Kerstin Sahlström Cecilia Lindström Anna Bergström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar